terug naar overzicht

Nieuwsbrief

13 maart 2019
NIEUWS VAN LEDEN VOOR LEDEN 14 MAART 2019

Veiligheid is samenwerken


 
In de serie van 10 over veiligheid in Ermelo heb ik deze keer het genoegen om met Heimen van Diest in de rol van verhuurder van een bedrijfsverzamelgebouw over veiligheid van gedachten te wisselen.

Als ondernemer kan het best lastig zijn om de veiligheid van personeel en bezoek te garanderen. Maar hoe gaat dat bij een bedrijfsverzamelgebouw? Wie is nu waarvoor verantwoordelijk?

Iedere onderneming dient in eerste instantie zijn (eigen) risico’s in beeld te brengen. Omdat je in een bedrijfsverzamelgebouw met meerdere ondernemers onder één dak werkt is er, naast de vele voordelen, ook gelijk een gezamenlijk risico: wat te doen bij een calamiteit?

Daar heeft de eigenaar van het gebouw een belangrijke rol in. Naast de verantwoordelijkheid over de bouwkundige en installatietechnische zaken zal ook bij calamiteiten de bedrijfsnoodorganisatie goed geregeld moeten zijn. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
De Poort van Veldzicht aan de Harderwijkerweg is een mooi voorbeeld. Na een QuickScan was duidelijk dat het pand bouwkundig en installatie technisch veilig is. Echter wat heb je aan al die hightech installaties als je niet weet hoe er mee om te gaan?

Heimen heeft als verhuurder de verantwoording naar zich toe getrokken door regelmatig gezamenlijk overleg te organiseren over de BHV. Operationele zaken worden besproken en acties uitgezet. Met behulp van een app worden incidenten snel en efficiënt gecommuniceerd met als doel de veiligheid van personeel en bezoek van alle bedrijven in het verzamelgebouw te borgen. Zo zijn alle BHV’ers geïnstrueerd over het gebruik van de brandmeldinstallatie en de vluchtroute naar de verzamelplaats.

Mocht je nou niet de luxe hebben om te werken in een bedrijfsverzamelgebouw, dan kan een bundeling van BHV’ers met buurtbedrijven een mooi alternatief zijn. Ook hier geldt; een goede buur (met AED en BHV) is beter dan een verre vriend.

Tip: Laat je preventiemedewerker eens bij de buren kennis maken met hun preventiemedewerker, dat zijn de mensen die de werkplek veiliger kunnen maken.    

Samen Ermelo Veiliger maken

Wie doet er mee en wil ook een ‘best practice’ of veiligheidsissue delen met de leden van BKE?
Aanmelden kan via: secretariaat@bedrijvenkringermelo.nl of hans@arboselect.nl
Uiteraard garandeer ik geheimhouding van bedrijfsgevoelige informatie.

Hans Slagboom