terug naar overzicht

Nieuwsbrief

3 april 2019
NIEUWS VAN LEDEN VOOR LEDEN 3 APRIL 2019

Veiligheid is opleiden, trainen en oefenen


 
In de serie van 10 over veiligheid in Ermelo heb ik deze keer het genoegen om met Jaap Huisman (Regio BHV Nederland) en Edwin Blankenstijn (Vosselman Bedrijfsopleidingen) over veiligheid van gedachten te wisselen.

De kans op ongevallen en calamiteiten wordt regelmatig gebagatelliseerd ‘omdat er eigenlijk nooit iets gebeurt zal het dus wel veilig zijn’. De realiteit is jammer genoeg toch anders.    

Het gaat er niet om of het een keer fout gaat, maar wanneer! En dat moment kunnen we uitstellen. Hoe? Door risico’s in beeld te brengen, beheersmaatregelen te treffen, mensen op te leiden, te trainen en regelmatig te laten oefenen.

Jaap is directeur van RBN en anderhalf jaar geleden met zijn bedrijf verhuist van Wormer naar het mooie Ermelo (omdat het veel centraler ligt😊).

RBN vertegenwoordigd een groep van 15 onafhankelijke opleidingscentra verspreid over Nederland waarvan Vosselman Bedrijfsopleidingen deze regio voor zijn rekening neemt.

Edwin is eigenaar van Vosselman bedrijfsopleidingen en naast trainer ook veiligheidskundige.

‘Bewust worden van de risico’s is het startpunt voor preventie’ is de rode draad van het boeiende  gesprek. Omdat geen organisatie hetzelfde is zal een standaard opleiding weinig toegevoegde waarde leveren dan een certificaat en de vraag of het vanaf nu wel veilig is.

Natuurlijk hebben RBN en Vosselman standaard opleidingen, maar ook op de organisatie afgestemde opleidingsplannen, welke nog altijd goedkoper zijn dan de kosten van een calamiteit of ongeval.

Zo doe ik zelf ook graag een ongevalsonderzoek, maar geef de voorkeur aan de preventieve kant van mijn vakgebied. Zo zit het bij deze opleiders ook, natuurlijk zijn ze erg goed in het opleiden en trainen bij calamiteiten, maar juist hier is veel aan de voorkant te winnen (lees besparen!).

Waar Jaap enthousiast is over het actief onderling delen en landelijk inzetten van zeer ervaren trainers bij specialistische opleidingen ziet Edwin een belangrijke taak om bedrijfsgericht te trainen op wat echt noodzakelijk is. Sterk in veiligheidsadvies, ondersteunend bij BHV /ontruimingsplannen en betrouwbare partners voor levering en onderhoud van praktische en innovatieve veiligheidsproducten.

Opleiden, trainen en oefenen zijn werkwoorden die vragen om maatwerk bij unieke organisaties.
De vraag is dus niet kunnen we Ermelo veiliger maken, maar wanneer. Voor degene die nog niet bekend zijn met de doordachte trainingsfaciliteiten van Vosselman zijn bij deze van harte uitgenodigd door Edwin. 

Samen Ermelo Veiliger maken

Wie doet er mee en wil ook een ‘best practice’ of veiligheidsissue delen met de leden van BKE?
Aanmelden kan via: secretariaat@bedrijvenkringermelo.nl of hans@arboselect.nl
Uiteraard garandeer ik geheimhouding van bedrijfsgevoelige informatie.

Hans Slagboom