terug naar overzicht

Nieuwsbrief

3 december 2018
NIEUWS VAN LEDEN VOOR LEDEN 3 DECEMBER 2018

Veiligheid bij herhaling


 
In de serie van 10 over veiligheid in Ermelo heb ik deze keer het genoegen om met Bonnie Wopereis  van de firma Kamphorst over veiligheid van gedachten te wisselen.

Vanaf 1962 is Kamphorst een flexibele en professionele speler op het gebied van  grondwerk, straat- & asfaltwerk, rioolwerk, sloopwerk, recycling, agrarisch loonwerk, verhuur van machinerie en ontwerp & advies.

Met zoveel risicovolle takken van sport moet er een duidelijke structuur zijn om ongevallen te voorkomen. De risico’s zijn bij Kamphorst in beeld gebracht en worden de beheersmaatregelen in een veiligheidsmanagementsysteem proactief gemonitord en gemeten. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd door een externe partij.

Bonnie is bedrijfsleider en heeft als geen ander door dat ‘aandacht en besef’ de rode draad is binnen het bedrijf om ongevallen te voorkomen. Zijn open en gemoedelijke houding laten zien dat zijn aandacht voor de ander iets heel natuurlijks is. Ik heb er dan ook geen enkele moeite mee een spade dieper te gaan en vraag naar voorbeelden waar het echt lastig was en hoe het opgelost is.  De voorbeelden laten zien dat het om trouwe medewerkers gaat met het hart op de goede plek die na een dag hard werken weer veilig thuis willen komen. 

Aandacht voor de specifieke gevaren wordt op vaste tijden met het voltallige personeel en inhuur behandeld. Gevaarlijke situaties en bijna ongevallen die gemeld worden, vormen na onderzoek het onderwerp voor een eerstvolgende bijeenkomst. 

De uitgewerkte onderwerpen worden door directie/ bedrijfsleiding persoonlijk behandeld tijdens de bijeenkomst waarbij met het personeel gekeken welke praktische beheersmaatregelen genomen kunnen worden om veilig te kunnen werken. Op deze manier wordt er binnen het hele bedrijf met wederzijds respect gewerkt aan een veilige werkplek. Een actueel en mooi onderwerp was ‘sociaal gedrag op de bouw’.  

Het behandelen van onderwerpen staat bekend binnen VCA* als Toolboxmeetings waarbij jaarlijks minimaal 10 onderwerpen behandeld dienen te worden, dit wordt bij Kamphorst goed toegepast. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een VCA managementsysteem niet alleen voorbehouden aan bedrijven die op de bouw werkzaamheden verrichten. Ieder bedrijf dat een bewezen veiligheidsstructuur zoekt kan de VCA thema’s gebruiken voor een veilige werkplek. Een certificaat kan ’als kers op de taart’ de aantoonbaarheid van het systeem compleet maken.

Besef komt door herhaling en herkenbare voorbeelden. Bonnie is een mooi voorbeeld dat ‘aandacht en besef’ alles mooier maakt en is vanuit zijn functie bezig met:

Samen Ermelo Veiliger maken

Wie doet er mee en wil ook een ‘best practice’ of veiligheidsissue delen met de leden van BKE?
Aanmelden kan via: secretariaat@bedrijvenkringermelo.nl of hans@arboselect.nl
Uiteraard garandeer ik geheimhouding van bedrijfsgevoelige informatie.

Hans Slagboom

*VCA: Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist aannemers 2017/6.0