terug naar overzicht

Nieuwsbrief

27 mei 2019
NIEUWS VAN LEDEN VOOR LEDEN 31 MEI 2019

Veiligheid is te programmeren 


Alweer nummer 9 in de serie van 10 over veiligheid in Ermelo, deze keer heb ik het genoegen om met Remko Grijm over veiligheid van gedachten te wisselen.

Was vroeger alles beter? Nee, wel overzichtelijker en was het werk fysiek zwaar. Tegenwoordig vindt het meeste werk meer tussen onze oren plaats. Omdat de hoeveelheid informatie die we binnen krijgen onmogelijk volledig bewust kan worden verwerkt, gaat ons brein alle informatie eerst filteren. Daardoor wordt zo’n 95 tot 99% onbewust vervormt, gegeneraliseerd of weggelaten. Met alle risico’s van dien! Best vreemd dat we bijna alles doen zonder er bewust bij na te denken.

Remko is eigenaar van het landelijk opererende Ermelose coaching bureau GRACI Coaching & Training, en is ervan overtuigd dat 1% extra bewustwording van ons gedrag, leidt tot een 20% tot 100% veiliger gedrag!

100% veiliger gedrag? Een mooie missie om een wirwar aan beroepen als veiligheidskundige en veiligheidsinspecteur overbodig te maken én verzuimkosten terug te dringen.

Het is mogelijk om op een ethisch verantwoorde manier veiligheidsgedrag te programmeren!

Remko geeft aan dat ons gedrag volgens patronen verloopt, die bij ieder individu unieke en gemeenschappelijke stappen kent. Weet je jouw gedragspatroon, dan kun je ze verbeteren door je filters aan te passen ter verhoging van de veiligheid.

De belangrijkste kennis die hiervoor nodig is, is begrijpen dat én hoe ons brein eerst alles wat wij waarnemen filtert, voordat wij het echt waarnemen.

Kun je jouw filters aanpassen, dan ga je beter waarnemen en zul je veiliger werken voor jezelf en jouw omgeving. Stap daarom uit je comfortzone voor je 2.0 versie update. Voor twijfelaars zijn er voorlopig nog genoeg veiligheidskundigen en inspecteurs beschikbaar. Preventie is nog altijd goedkoper dan de gevolgen van onveilig gedrag. GRACI, een mooi bedrijf dat zijn steentje bijdraagt aan:

Samen Ermelo Veiliger maken

Wie doet er mee en wil ook een ‘best practice’ of veiligheidsissue delen met de leden van BKE?
Aanmelden kan via: secretariaat@bedrijvenkringermelo.nl of hans@arboselect.nl
Uiteraard garandeer ik geheimhouding van bedrijfsgevoelige informatie.

Hans Slagboom