terug naar overzicht

Nieuwsbrief

3 januari 2019
NIEUWS VAN LEDEN VOOR LEDEN 4 JANUARI 2019

Veiligheid is zien en gezien worden 

In de serie van 10 over veiligheid in Ermelo heb ik deze keer het genoegen om met Eric Groot Jebbink  over veiligheid van gedachten te wisselen.

Probeer je eens voor te stellen dat je als fietser in het dorp net voor een kruising wordt ingehaald door een enorme vrachtwagen. Dan hoop je dat hij je wel heeft gezien, toch? Vrachtwagens worden steeds veiliger, toch blijven er ondanks de grote spiegels nog steeds grote dode hoeken.

De naam ‘GrootJebbink Vehicle Safety Technology’ triggerde mij als veiligheidskundige omdat zij ook in Ermelo zitten en iets met veiligheid doen. De afspraak was dan ook zo gemaakt. Sommige producten kende ik, maar veilig rijden en werken wordt hier wel heel serieus genomen.

Eric is sinds 1996 dagelijks met een mooi team van specialisten bezig om risico’s rondom mens en voertuigen inzichtelijk en beheersbaar te maken. Met de nieuwste en meest innovatieve producten weet het team in branches als grondverzet, (intern) transport, landbouw, reiniging en hulpverlening ongevallen en schades te voorkomen.

Een veiligheidsoplossing waar ik verrast over ben is een innovatief camerasysteem met 360º overzicht rond het voertuig met als doel: ongevallen voorkomen en de verkeersveiligheid vergroten.

Gebruik van heftrucks in magazijnen en productielocaties veroorzaken jaarlijks veel menselijk leed en zorgen voor enorme kosten. De combinatie van intern transport en voetgangersverkeer blijft altijd een spanningsveld omdat de zwakste schakel ‘de mens’ onvoorspelbaar is.

Een werkgever heeft de plicht een veilige werkplek te bieden en kan volgens de arbeidshygiënische strategie, welke uit 4 niveaus van maatregelen bestaat, onderzoeken of het hoogste niveau mogelijk is: bronaanpak, gevolgd door collectieve maatregelen, individuele maatregelen en als laagste niveau ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’. De werkwijze en producten van GrootJebbink vallen onder de collectieve maatregelen.

De rode draad is ‘zien en gezien worden’, dat geldt voor grote en kleinere bedrijven met personeel in een productieomgeving met een magazijn.

Een bedrijf naar mijn hart welke natuurlijk ver buiten Ermelo producten en diensten levert aan hele grote bedrijven maar ook lokaal wil bijdragen aan:

Samen Ermelo Veiliger maken

Wie doet er mee en wil ook een ‘best practice’ of veiligheidsissue delen met de leden van BKE?
Aanmelden kan via: secretariaat@bedrijvenkringermelo.nl of hans@arboselect.nl
Uiteraard garandeer ik geheimhouding van bedrijfsgevoelige informatie.

Hans Slagboom